Je hoort vaak zeggen dat bedrijven digitaal moeten gaan werken. Maar waarom ‘moeten’ ze dat eigenlijk?
Wij van Ree BV vinden digitaliseren een goed idee wanneer het u helpt bij een efficiëntere bedrijfsvoering. Zodat u met dezelfde inspanning meer voor elkaar krijgt, uw klanten beter kunt helpen of een hogere marge kunt behalen. Kortom, wanneer uw bedrijf door digitalisering succesvoller kan worden.
Niet alle ondernemers die wij dit vertellen zijn direct overtuigd. Hun orders komen binnen via de telefoon en ergens in een hoek van het pand staat een licht verouderde printer vrolijk zoemend facturen uit te spugen. Ze zijn al succesvol terwijl er van digitalisering nauwelijks sprake is.
Toch spreken we ook bij die bedrijven mensen die zien dat het beter kan. Medewerkers die omslachtige taken moeten uitvoeren, kennis die maar bij één of twee personen zit en ingewikkelde processen die leiden tot dubbel werk en een grotere foutkans.
Ook spreken we succesvolle ondernemers die verwachten dat ze door digitalisering nog succesvoller kunnen zijn. Het vasthouden aan een ‘papieren organisatie’ staat de expansie van hun bedrijf soms in de weg. Efficiënter digitaal werken kan net het zetje zijn voor het bereiken van het omslagpunt van de onderneming.
Het laatste duwtje kan ook van buiten komen. Dat maakten wij van dichtbij mee in de wereld van de ondergrondse infrastructuur. Kabels en leidingen voor energie en water zijn niet echt sexy en je zou niet verwachten dat er in deze bedrijfstak veel te digitaliseren valt. Daar dachten de netbeheerders echter anders over. Zij eisten van de aannemers die de infrastructuur aanleggen een verregaande vorm van digitale samenwerking. Wie slim is, past in zo’n geval zijn processen snel aan, want niet meedoen is geen optie.
Natuurlijk begrijpen we al die managers en directeuren die wel efficiënter willen werken maar de tijd niet kunnen vinden om eraan te beginnen. ’Zover zijn wij nog lang niet!’, zeggen ze, ‘Onze medewerkers zullen dat nooit begrijpen.’ Of: ‘Daar zijn onze klanten nog lang niet aan toe.’ Maar die opdrachtgever kan nog wel eens verrassend uit de hoek komen. Vraag dat maar aan de aannemers in de ondergrondse infra. En medewerkers die online bankieren, op het internet hypotheken afsluiten en ingewikkelde rondreizen boeken, zijn misschien ook wel een stuk digitaler dan u zou denken.
Wie slim digitaliseert, pakt eerst de onderdelen aan waar veel winst valt te behalen ten opzichte van de oude, ‘analoge’ werkwijze. Daarna maakt u steeds opnieuw de afweging of een volgende stap verstandig en haalbaar is. Wij van Ree BV helpen u graag bij het bepalen van die stappen. Hoe zo’n proces eruit kan zien, is het onderwerp van deel 2 van deze blog over digitaliseren.